Skoči na glavno vsebino

V torek, 30. marca 2021, je v organizaciji Osnovne šole Jela Janežiča potekal 31. občinski otroški parlament. Občinski otroški parlament je zaradi aktualnih epidemioloških razmer prvič potekal na daljavo, preko ZOOM-a. Poleg učencev sedmih, osmih in devetih razredov z mentorji, ravnatelji z osnovnih šol Jela Janežiča, Škofja Loka – Mesto, Cvetka Golarja in Ivana Groharja, je bil z nami župan Občine Škofja Loka, gospod Tine Radinja.

Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila enaka lanski, in sicer Moja poklicna prihodnost. V luči epidemije koronavirusa smo jo nadgradili z mislimi, kako nam je epidemija spremenila šolanje in vsakdanje življenje ter kolikšen vpliv ima na razvoj poklicev ter izbiro naših poklicev.

Ugotavljali smo, da nam šolanje na daljavo dolgoročno prinaša nekoliko več težav kot šolanje v šoli. Predvsem smo razmišljali, da imajo spremenjene razmere velik, in ne vedno dober, vpliv na naše medosebne odnose. Če kaj, smo pogrešali stike v živo in si jih želimo čim več.

Izpostavili smo izziv motivacije za šolo in učenje, ki nam velikokrat upade, če sodelujemo in delamo samo ob pomoči digitalnih orodij in preko zaslonov. Vseeno pa je marsikdo med nami ob pouku ali delu na daljavo postal bolj spreten z digitalnimi orodji.

Veliko nas je postalo tudi bolj samostojnih, potrpežljivih, vztrajnih in iznajdljivih, saj si moral včasih sam najti način, kako rešiti kakšno nalogo, ker učitelja ni bilo pri roki.

Zanimivo se nam zdi, da ima epidemija Covid-19 tudi ekološke razsežnosti, saj smo na primer z manjšo uporabo avtomobilov ustvarili manj škodljivih plinov, ki onesnažujejo naravo. Z manj obiska nakupovalnih centrov pa smo nekateri tudi privarčevali kakšen evro.

Ugotovili smo, da je med poklici kar nekaj takšnih, ki se jih zagotovo ne da opravljati na daljavo, na primer zdravnik, gasilec, policaj, pa tudi mesar ali avtomehanik. Od doma pa se večinoma dá opravljati poklice, ki zadevajo pisarniško delo, ali pa trenutno moderne poklice kot so spletni vplivnež, igralci igric, »Youtuber«. No, pa tudi učitelj lahko dela od doma. Čeprav so nam povedali, da so raje z nami v živo v šoli.

Kljub temu pa epidemija na izbiro naših poklicev v večini ni vplivala. Bomo vztrajali pri poklicih, ki smo si jih izbrali že pred epidemijo.

Pred slovesom smo za Vlado Republike Slovenije pripravili nekaj vprašanj, ki si jih lahko ogledate na sliki v galeriji. Naj se sliši naš glas.

Delegacija učencev Občine Škofja Loka bo v aprilu 2021, v kolikor bodo razmere dopuščale, zastopala interese vrstnikov na Nacionalnem otroškem parlamentu. Organizator državnega srečanja mladih parlamentarcev je Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki nas je podpirala tudi na občinskem dogodku.

Se srečamo naslednje leto! In takrat upamo, da bomo lahko debatirali v živo.

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost