Skoči na glavno vsebino

V torek, 23. 4. 2019 ob 17.uri, se je v zadnjem Klubu staršev v tem šolskem letu, zbralo 17 staršev učencev posebnega programa in ena učenka. Vsem slušateljem najlepša hvala za obisk, prav lepa hvala, pa tudi predavatelju in učitelju, specialnemu pedagogu Damjanu Kojzeku, za zanimivo predavanje ter izredno predano in neutrudno spodbujanje starejših učencev k samostojnosti in vključevanju v družbeno in delovno okolje.

Predavanje, z naslovom Oblike in možnosti zaposlovanja učencev s posebnimi potrebami, je bilo kot časovni sprehod skozi zadnja 3 leta različnih priprav na samostojno delovno pot starejših učencev PP.

Na to neuhojeno pot, oteženo z mnogimi ovinki in nepričakovanimi ovirami, se je z učenci pogumno podal naš učitelj Damjan Kojzek. Prvi korak k samostojnosti je bila selitev oddelka na drugo lokacijo, ki se je zgodila zaradi prostorske stiske na šoli, hkrati pa je tako pri učencih, kot njihovih starših sprožila niz pozitivnih in negativnih reakcij. Učitelj pa je imel za učence v načrtu le še več sprememb, saj ni želel, da so v šoli do 26. leta samo zato, ker se ne morejo vključiti drugam. Učence je želel optimalno pripraviti na nadaljnje vključevanje v okolje, v delo, v čim bolj polno življenje. Z njimi se je podal v lokalno okolje in vsakemu posebej iskal zanj ustrezno delo, da bi tako lahko pridobivali različne delovne in življenjske izkušnje. Vse to pa je razkrilo množico birokratskih ovir, na katere je v procesu iskanja zaposlitve učencem, naletel učitelj in tudi šola kot institucija. S težavami, pa so ob podpori vodstva šole, prišle tudi rešitve v obliki prostovoljskega dela, urejenega nezgodnega zavarovanja, družbeno odgovornih organizacij… Ugotovitve v 3. letu šolanja učencev so bile predvsem pozitivne: delodajalci jih radi sprejmejo, nekateri učenci so se „našli“ na določenem del. mestu in bi tam ostali, novo okolje in navezovanje socialnih stikov, motivacija za delo je malica, pogovori, povabila delodajalcev na zabave…

Pot je sedaj nekoliko uhojena, k čemur je doprinesel tudi Zakon o socialnem vključevanju invalidov (stopil v veljavo 1.1.2019), kljub temu, pa si Damjan Kojzek želi večjih premikov v smeri reševanja problematike zaposlovanja. Ob koncu predavanja je z nekaj primeri iz tujine, apeliral na starše, da se zavzamejo, povežejo in javno oglasijo, saj prihodnost njihovih otrok povzroča velike skrbi tudi njim.

(Skupno 364 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost