Skoči na glavno vsebino

Prav tega decembra, ki ga učenci in učitelji preživljamo ob pouku na domovih, decembra 2020, mineva 75 let od ustanovitve osnovne šole Jela Janežiča. Pred 75 leti se je v okolišu občin Škofje Loke, Gorenje vasi – Poljane, Železnikov in Žirov ustanovil prvi oddelek za otroke s posebnimi potrebami pri redni osnovni šoli. Od takrat dalje se skrb zanje nadgrajuje in širi zlasti v vsebinskem smislu.

Ravno v ta čas sovpada zaključek vseslovenskega pilotnega projekta Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, katerega končni cilj je sistemska ureditev mreže strokovnih centrov. Naš konzorcij treh osnovnih šol s prilagojenim programom (poleg naše šole še OŠ Antona Janše Radovljica in OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice), ki smo ga poimenovali Strokovni center za podporo inkluziji (SCPI) je potekal v regiji Zahodne Slovenije, bolj ciljno pa na področju Gorenjske. Projekt se je uradno zaključil konec septembra 2020, prav v tem času smo oddali še zadnja poročila in usmerili pogled naprej. Prepričani smo, da določitev mreže in vzporedno konstituiranje delovanja strokovno mobilnih timov pomeni prelomni dogodek v ureditvi skrbi za osebe s posebnimi potrebami od rojstva dalje.

Z veseljem ob 75 letnici ustanovitve šole napovedujemo izdajo biltena ob zaključku projekta »Strokovni center za podporo inkluziji«, kjer bodo zbrani prispevki naših strokovnih delavcev:

  • modeli dela in primeri dobrih praks (Zgodnja obravnava in škatle za globalno oceno otroka; Oblikovanje inkluzivnega okolja v VIZ; Model Mesečnega spremljanja učenca),
  • strokovni članki in razmišljanja (Zakaj osnovne šole s prilagojenim programom potrebujejo strokovni center, Ali se moj otrok razvija po pričakovanjih?, Tudi v posebnem programu imam možnost za kariero).

Verjamemo, da smo z opisanimi praksami pomembno prispevali k vzpostavitvi mreže strokovnih institucij za otroke s posebnimi potrebami in njihovim družinam.

Veseli pa smo tudi, da se delo, ki smo ga v šoli gradili vsa ta leta, nadaljuje obogateno s spoznanji in izkušnjami, ki smo jih v projektu pridobili. S skupnimi močmi v sodelovalnem odnosu tkemo zaupanja vredno mrežo za celostno podporo osebam s posebnimi potrebami ter gradimo skupnost, kjer je vsakega glas slišan in upoštevan.

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost