Prav tega decembra, ki ga učenci in učitelji preživljamo ob pouku na domovih, decembra 2020, mineva 75 let od ustanovitve osnovne šole Jela Janežiča. Pred 75 leti se je v okolišu občin Škofje Loke, Gorenje vasi – Poljane, Železnikov in Žirov ustanovil prvi oddelek za otroke s posebnimi potrebami pri redni osnovni šoli. Od takrat dalje se skrb zanje nadgrajuje in širi zlasti v vsebinskem smislu.

Ravno v ta čas sovpada zaključek vseslovenskega pilotnega projekta Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, katerega končni cilj je sistemska ureditev mreže strokovnih centrov. Naš konzorcij treh osnovnih šol s prilagojenim programom (poleg naše šole še OŠ Antona Janše Radovljica in OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice), ki smo ga poimenovali Strokovni center za podporo inkluziji (SCPI) je potekal v regiji Zahodne Slovenije, bolj ciljno pa na področju Gorenjske. Projekt se je uradno zaključil konec septembra 2020, prav v tem času smo oddali še zadnja poročila in usmerili pogled naprej. Prepričani smo, da določitev mreže in vzporedno konstituiranje delovanja strokovno mobilnih timov pomeni prelomni dogodek v ureditvi skrbi za osebe s posebnimi potrebami od rojstva dalje.

Z veseljem ob 75 letnici ustanovitve šole napovedujemo izdajo biltena ob zaključku projekta »Strokovni center za podporo inkluziji«, kjer bodo zbrani prispevki naših strokovnih delavcev:

  • modeli dela in primeri dobrih praks (Zgodnja obravnava in škatle za globalno oceno otroka; Oblikovanje inkluzivnega okolja v VIZ; Model Mesečnega spremljanja učenca),
  • strokovni članki in razmišljanja (Zakaj osnovne šole s prilagojenim programom potrebujejo strokovni center, Ali se moj otrok razvija po pričakovanjih?, Tudi v posebnem programu imam možnost za kariero).

Verjamemo, da smo z opisanimi praksami pomembno prispevali k vzpostavitvi mreže strokovnih institucij za otroke s posebnimi potrebami in njihovim družinam.

Veseli pa smo tudi, da se delo, ki smo ga v šoli gradili vsa ta leta, nadaljuje obogateno s spoznanji in izkušnjami, ki smo jih v projektu pridobili. S skupnimi močmi v sodelovalnem odnosu tkemo zaupanja vredno mrežo za celostno podporo osebam s posebnimi potrebami ter gradimo skupnost, kjer je vsakega glas slišan in upoštevan.

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost