Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 03. 03. 2016, je v dopoldanskem času v prostorih Sokolskega doma v Škofji Loki, potekal Občinski otroški parlament. Organizatorja letošnjega občinskega otroškega parlamenta sta bila Društvo prijateljev mladine Škofja Loka ter OŠ Jela Janežiča, pod mentorstvom Ade Šturm in Nine Logonder, ki sta v celoti  poskrbela za organizacijo in izvedbo dogodka. Udeležili so se ga učenci vseh škofjeloških osnovnih šol, in sicer učenci iz OŠ Škofja Loka-Mesto, OŠ Ivana Groharja, OŠ Cvetka Golarja in OŠ Jela Janežiča. Učence so spremljali mentorji, pridružili so se jim tudi ravnatelji šol, pozdrav in uvodne besede jim je namenil župan občine Škofja Loka, mag. Miha Ješe, vse zbrane pa je nagovorila tudi predsednica Zveze prijateljev mladine, ga. Jelka Jelovšek Srebot.

Tema letošnjega parlamenta je bila »Pasti mladostništva«. Učenci so v okviru delavnic, ki so bile zasnovane na podlagi mladinskega književnega dela »Čudo«, avtorice R. J. Palacio, razpravljali o naslednjih temah: počutje, prijateljstvo, vzdevki, izločitev, prvi vtis in predsodki ter pretvarjanje. Delavnice so, glede na zahtevnost posamezne teme, potekale po razredih. O svojih ugotovitvah so učenci poročali, nato pa še med seboj razpravljali.

Učenci so izglasovali tudi temo za naslednji otroški parlament in sicer »Kam gre ta svet in kakšna je vloga posameznika pri tem (v političnem smislu, kot so vojne, terorizem, begunci)?.

Ob koncu so vsi prisotni, sodeloval je tudi župan, g. Miha Ješe, iz zajetnega klopčiča volne, ki so si ga med seboj podajali, spletli veliko »mrežo prijateljstva«. Drug drugemu so ob tem zaupali, kaj so se tekom dopoldneva drug od drugega naučili, kako so se počutili in drug drugemu namenili tudi kakšno lepo misel.

Za konec sta učencem preko video posnetka svoje razmišljanje o pasteh mladostništva podala uspešna škofjeloška športnika, g. Matic Osovnikar in ga. Teja Lapanja Kralj. Oba sta poudarila, da je dejavno udejstvovanje v kateri koli dejavnosti, edina prava pot za izognitev takšnim in drugačnim pastem, ki v današnjem času prežijo na mladostnike.

(Skupno 492 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost